ΝΟΣΤΙΜΕΣ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κλασσικό Κέικ γιαουρτιού

Κλασσικό Κέικ γιαουρτιού

Υλικά

Μερίδες: 12

  • 1 κουπάκι 30γρ σκόνης γιαουρτιού αναμειγμένο σε 120 γρ νερού.
  • 1 ½ κουπάκι του γιαουρτιού ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα για τη φόρμα
  • 3 κουπάκια του γιαουρτιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. γλυκού κακάο (προαιρετικά)
  • 1 χούφτα καρύδια σπασμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε το κέικ με γιαούρτι, αδειάζουμε το κουπάκι στο οποίο έχουμε ομογενοποιήσει τη σκόνη του γιαουρτιού σε ένα μπολάκι, για να έχουμε πρόχειρο το κεσεδάκι του και να μπορούμε να μετρήσουμε με αυτό.

Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με μίξερ ή με το σύρμα χειρός, να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε καλά μετά από κάθε προσθήκη.

Προσθέτουμε το ξύσμα και έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, ώστε το αλεύρι να ενσωματώνεται σταδιακά.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε δίχρωμο κέικ, μισό λευκό και μισό σοκολατένιο, αδειάζουμε το μισό μείγμα σε ένα άλλο μπολ και το ανακατεύουμε με το κακάο μέχρι να πάρει ένα βαθύ σοκολατένιο χρώμα (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα κακάο).

Αν θέλουμε, προσθέτουμε και τα καρύδια στο μείγμα και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα και αδειάζουμε το μείγμα μας.

Αν φτιάξαμε το μισό μισό, βάζουμε πρώτα λίγο από το λευκό, έπειτα λίγο από το σοκολατένιο και ούτω καθεξής μέχρι να τελειώσουν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για περίπου 50 λεπτά και δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, το κέικ είναι έτοιμο.

Αφήνουμε το κέικ με γιαούρτι να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.